Ardezia (it. „ardesia”)

Ardezia (sau piatra de Lavagna) este o rocă metamorfică de origine sedimentară și face parte din categoria șisturilor calcaroase-argiloase. Textura pietrei este foioasă și șistoasă, cu un aspect mătăsos care o face satinată la atingere.

Aceste foi din minerale argiloase (cuarț, muscovit, clorit și sericit) au o structură fin granulată și se desprind ușor în straturi, aceasta influențând grosimea plăcilor, cum este cazul ardeziilor necalibrate. Această proprietate șistoasă oferă libertatea alegerii ardeziilor atât în varianta neprelucrată și dură, pentru construcții artizanale sau industriale, cât și artistic, în sculptură, arhitectură și design.

Ardezia a fost folosită de-a lungul timpului la acoperirea caselor, la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători și sub formă de dale pentru pavări. Ulterior, odată cu evoluția tehnologiilor de încălzire a caselor, rezistența ardeziei a făcut ca ea să fie cea mai bună alegere pentru pardoselile cu încălzire. Se mai folosește cu succes și pentru piscine, terase, sau blaturi pentru mesele de biliard. Rezistența crescută la aciditate, granulația neporoasă și impermeabilitatea la umiditate și căldură o fac ideală pentru blatul de trafic crescut al bucătăriei.

Patina timpului specifică ardeziei este rezultatul oxidării rezidurilor carbonice care iau contact cu oxigenul, umiditatea și radiațiile ultraviolete ale atmosferei în care este expusă. Culorile specifice pietrei sunt închise: pământiu, cenușiu, brun și roșcat, dar poate avea și variații de gri până la turcoaz. Jocurile nuanțelor, care se pierd unele în altele, sunt datorate substanțelor minerale de mangan și fier, care se infiltrează și se dizolvă pe suprafața rocii.

În funcție de numărul de straturi compacte de gresie care s-au depus, șlefuirea ardeziei poate fi făcută până la matifiere, dar niciodată până la finețea mineralelor. Șablarea crează pietrei aspectul aspru, ideal pentru pardoselile pe care nu le doriți alunecoase.

Proprietățile tehnice ale ardeziei:

• Densitate: 2,77t/m3

• Absorbția apei: 0,23%

• Rezistența la compresiune: 104,69 Mpa

• Rezistența compresiunii în stare uscată: 33,5 N/mm2

• Rezistența compresiunii la ciclurile îngheț-dezgheț: 0,01%

• Rezistența șocului mecanic: 0,05%

• Rezistența la aciditate: <0,02%

• Flexibilitate: 49, 41 Mpa

• Se montează ușor, atât pe bază de adezivi, șapă semiumedă cat și pași in grădină.