Marmură

Încă de la primele așezări omenești civilizate, constituite în cetăți și orașe, marmura a reprezentat materialul de construcție nobil, simbolizând puritatea și eleganța. De aceea, a fost folosită îndeosebi în construcția templelor, a catedralelor și a monumentelor religioase.

Indicele de refracție scăzut din calcit, care permite luminii să străbată foarte adânc în rocă, a făcut ca marmura să fie preferata artiștilor epocii antice, ei înțelegând importanța și puterea acestei pietre de a transmite emoții prin strălucirea ei diafană.

Sentimentul copleșitor al pășirii pe o pardoseală de marmură, alături de sunetul aproape cristalin, induc o stare de emoție iubită deja de milenii, și nu vor putea fi niciodată înlocuite de materialele actuale produse artificial. Datorită rarității sale și a metodei de extragere, de-a lungul timpului a fost greu de obținut și de prelucrat, iar costurile ajungeau să fie foarte mari. De aceea, numai clasele foarte bogate își permiteau să o folosească în construcții, de aici și faptul că reprezintă opulență. Actualmente, prețurile și ofertele pot fi accesate mai ușor, iar visul realizării unui cămin cu nobile accente de marmură nu mai este atât de îndepărtat.

Temperatura scăzută a acestei pietre („rece ca marmura”) este contrastată prin blândețea culorilor sale. Acestea pot varia în funcție de cum se formează, pentru că deși marmura face parte din grupa rocilor metamorfice calcaroase și este alcătuită în principiu din granule de calcit, poate conține și cantități mici de cuarț, amfiboli, piroxeni, granați și feldspați. Astfel, marmura care ia naștere în apropierea izvorului magmatic are structură zaharoidă și poate fi albastră, galbenă sau roșie, iar cea formată prin metamorfism regional are culoare albă sau cenușie.

Deși în lume sunt celebre marmurele de Toscana și de Carrara, în România avem importante zone de extragere în masivele de șisturi cristaline din Munții Făgăraș (Albota), Masivul Poiana Ruscăi (Alun, Rușchița), Băița-Bihor, Valea Arieșului, Moneasa (unde se găsește o frumoasă nuanță roșie), Munții Rodnei și Ocna de Fier.