Piatră de Bașchioi

Printre experții constructori, piatra de Bașchioi a devenit din ce în ce mai folosită, datorită proprietăților ei de rezistență crescută la ciclurile de îngheț – dezgheț și a culorii sale superbe, de un bej-crem relaxant. Este o gresie calcaroasă pur românească, extrasă la cariera Bașchioi, din Tulcea, Dobrogea. Originea ei metamorfic-sedimentară și extragerea ei din mediul cu aer sărat așează această piatră deasupra celorlalte gresii din categoria calcaroase și îi oferă trăinicia extrem de căutată și apreciată printre cei care doresc să o folosească afară, la recondiționările caselor vechi sau a placărilor exterioare de orice fel.

Frumusețea rocii este dată de aspectul ei nisipos, grunjos la atingere. Pare că e rezultatul metamorfozei dintre presiunea fierbinte a plăcilor tectonice asupra nisipului Dobrogei. Forma șistoasă, de design în valuri, face piatra de Bașchioi perfectă pentru orice fel de placări, atât exterioare cât și interioare, scoțând în evidență note de ambianță modernă echilibrate cu patina timpului.

Deși cel mai des este uzitată pentru placările exterioare, Ever Stone recomandă valorificarea acestei splendide pietre românești și înăuntrul căminului. Depinde doar de imaginația dumneavoastră, a constructorilor arhitecți sau a designerilor, pentru ca Bașchioi să se asorteaze cu personalitatea oricărei case, atât folosită la glafuri, cât și la placările șemineului sau a pereților pe care vreți să-i scoateți în evidență.