Variațiuni de piatră naturală

Gnaisul (germ. ”gneiss”)

Ca și marmura, gnaisul este o rocă metamorfică, caracterizată prin formațiuni de minerale recristalizate (feldspat, mică și cuarț) sub acțiunea presiunii, căldurii intense și reacțiilor chimice din interiorul pământului.

În functie de componenții minerali, gnaisurile se găsesc în mai multe variante: cu biotit (mică de culoare neagră, verde sau brună), cu muscovit (mică alb-gălbuie), cu hornblendă (silicați de magneziu, fier, aluminiu și alte metale, care îi dau un luciu sticlos), cu granați (minerale cristalizate caracteristice rocilor eruptive) și gnaisurile rubanate, caracterizate prin dungi cu reflexe foarte frumoase, formate prin alternanța mineralelor.

Gnaisurile sunt printre preferate datorită frumuseții lor dure, în culori vibrante și puternice. Privindu-le, te duci cu gândul la mijlocul Pământului, la jocul lavei și al plăcilor tectonice prin care s-au format. Aceste pietre își păstrează intact jocul de minerale, încât ai impresia că, atingându-le, poți rămâne cu praful compoziției chimice. O casă cu accente de gnaisuri va fi întotdeauna autentică, construită pentru multă vreme și bazată pe puterea elementelor naturale.

România are zăcăminte de gnaisuri în axul catenelor muntoase paleozoice și alpine din Munții Carpați, cu importante cariere la Cozia, Cumpăna, Cilnic, Rășinari și Vadu.

În oferta Ever Stone:

Gnais cioplit poligonal (Golden Mocca) – Este ideal pentru placarea totală sau parțială a pereților pe care vreți să-i evidențiați. Gnaisul este preferatul arhitecților când vine vorba de designul retro-chic al pensiunilor, caselor de vacanță sau a grădinilor urbane cu aer vintage.

Gnais fasonat (Rusty Brown) – Culoarea vibrantă a acestui tip de piatră naturală o face alegerea perfectă pentru casele în care se urmarește un design autentic, contemporan sau rustic, cu puternice accente de împământenire. Atât pentru pereții interiori, cât și pentru cei exteriori, gnaisul în culoarea cafeniu ruginit va aduce căminul în echilibru cu elementele naturii.

Gnais cioplit poligonal (Rusty Brown) – Prin culoarea puternică și impunătoare, placarea exterioară și interioară cu această rocă va aduce construcției grandoarea și eleganța cetăților de altădată. Pereții, foișoarele, șemineele, notele de design din living sau din bucătărie vor fi superb accentuate dacă îl veți alege pentru căminul dumneavoastră.

Gnais cioplit poligonal (Fire Beige) – Pulberea roșcată de minerale de pe suprafața acestei pietre aduce în atenție unicitatea fiecărei roci în parte, așa încât căminul cu design în gnais devine de o frumusețe autentică naturală. Ideile de montare sunt nenumărate, pentru că practic oricare perete al construcției poate fi placat și transformat în legătura căminului cu energiile naturale și binefăcătoare ale pământului.

PIATRA DE BAȘCHIOI

Printre experții constructori, piatra de Bașchioi a devenit din ce în ce mai folosită, datorită proprietăților ei de rezistență crescută la ciclurile de îngheț – dezgheț și a culorii sale superbe, de un bej-crem relaxant. Este o gresie calcaroasă pur românească, extrasă la cariera Bașchioi, din Tulcea, Dobrogea. Originea ei metamorfic-sedimentară și extragerea ei din mediul cu aer sărat așează această piatră deasupra celorlalte gresii din categoria calcaroase și îi oferă trăinicia extrem de căutată și apreciată printre cei care doresc să o folosească afară, la recondiționările caselor vechi sau a placărilor exterioare de orice fel.

Frumusețea rocii este dată de aspectul ei nisipos, grunjos la atingere. Pare că e rezultatul metamorfozei dintre presiunea fierbinte a plăcilor tectonice asupra nisipului Dobrogei. Forma șistoasă, de design în valuri, face piatra de Bașchioi perfectă pentru orice fel de placări, atât exterioare cât și interioare, scoțând în evidență note de ambianță modernă echilibrate cu patina timpului.

Deși cel mai des este uzitată pentru placările exterioare, Ever Stone recomandă valorificarea acestei splendide pietre românești și înăuntrul căminului. Depinde doar de imaginația dumneavoastră, a constructorilor arhitecți sau a designerilor, pentru ca Bașchioi să se asorteaze cu personalitatea oricărei case, atât folosită la glafuri, cât și la placările șemineului sau a pereților pe care vreți să-i scoateți în evidență.

În oferta Ever Stone:

Bașchioi cioplit 5xL (Sandy Beige) – Nuanța relaxantă a acestui placaj românesc îmbogățește și aduce distincție căminului. Atât în interior, cât și în exterior, pereții placați cu piatră Bașchioi iluminează și echilibrează stilul arhitectural.

Bașchioi cioplit 3xLx1,5 – Prin șlefuire, această piatră devine perfectă pentru capitelurile impunătoare ale stâlpilor, pentru ancadramentele porților și a pereților foișoarelor.

Bașchioi cioplit 5xLx1,5 – Pereții pe care doriți să-i placați vor dobândi autenticitate prin forma neregulată cu care e cioplită fiecăre piatră, garantând proiecte unicate, irepetabile.

Piatra Codru Babadag

Face parte din bogăția geologică a țării și poartă numele carierei de unde este extrasă, aproape de malul mării Negre, în Tulcea, Dobrogea. Este un calcar sedimentar, predominant organogen, compus în special din mineralele calcit și aragonit, ambele având formula chimică (CaCO3). Din structura chimică a pietrei mai fac parte: minerale, argile, dolomit-CaMg(CO3)2, cuarț și gips.

Piatra Codru Babadag are o importanță economică deosebită, fiind folosită din ce în ce mai des ca materie primă în industria de construcții.

În oferta Ever Stone:

Codru Babadag cioplit 3xLx1,5 – Culoarea splendidă și forma neregulată, sculptată pentru a transmite naturalețe și forță, transformă ancadramentele ușilor, ferestrelor, șemineelor, și a oricărui punct pe care îl doriți înfrumusețat, în accente rustice superbe.

Codru Babadag cioplit 7xLx1,5 – Nuanța beige-crem și rezistența mioritică a pietrei o fac ideală pentru schițele originale, gândite în termeni de fantezie. Imaginați-vă splendoarea unui șemineu personalizat, a pereților grătarului din curte, sau potecile unei grădini de vară cu heleșteu pietruit cu Babadag.

Codru Babadag cioplit 9,5xLx2 – Perfectă pentru lucrările unicat, rezistența și frumusețea acestei pietre românești crează mediul perfect pentru imaginația arhitecților sau designerilor. Nu vă sfiiți să o folosiți afară, pentru că se pretează excelent condițiilor atmosferice ostile, sau în proiecte pline de grandoare.

PIATRA SITORMAN

Sitorman a fost cea mai mare carieră de calcar din România și deservea combinatul de lianți și azbociment de la Medgidia. De aici încă se extrage această elegantă piatră, aleasă de meșterii constructori pentru nuanța relaxantă a nisipului și proprietățile sale renumite. Originea din mediul cu aer sărat al Medgidiei îi oferă acesteia rezistența specifică calcarelor autohtone de origine metamorfic-sedimentară și este ideală pentru cei care doresc să o folosească afară, la recondiționările caselor vechi sau a placărilor exterioare de orice fel, cum ar fi balcoane, fântâni arteziene sau foișoare.

Placaj 3xLx2cm – Celebre pentru designul denivelat pe care-l fac într-o montare, placajele Sitorman atrag atenția și transformă pereții reformați în adevărate cascade aurii de șisturi neregulate.

Placaj 5xLx2cm – Indiferent de pereții aleși, schimbarea adusă de piatra Sitorman va rafina aspectul casei și va transmite privitorilor senzații relaxante și de noblețe.

Piatra Brund

Această splendidă piatră decorativă, având nuanță ciocolatie cu irizări rozalii, este ideală pentru lucrările cu estetică rusticană. Pentru jocul de culori pe care-l face împreună cu lumina, Piatra Brund este ideală pentru pardoseala căsuței de la munte pe care v-o doriți de atâta vreme.

Profesioniștii aleg această piatră pur românească mai ales pentru exterior, datorită puterii de a rezista intemperiilor sau traficului intens. Grosimea pietrei variază în funcție de destinația pavajului. Dacă veți crea în curte poteci pentru trafic ușor, adică pentru pietoni sau mașinile personale, alegeți Piatra Brund cu grosimea între 2 și 4 centrimetri, iar dacă o veți folosi în zone cu trafic greu, pe cea între 4 și 7 centimetri.

Pentru frumusețea metalică și brun-roșcată, Ever Stone recomandă această deosebită piatră românească pentru socluri, garduri și balcoane de efect, iar dacă spațiul curții vă permite, și pentru heleștee de poveste.

Piatra de Ciucurova

Este o rocă sedimentară autentic românească, extrasă la carierele Ciucurova Sud și Nord, din Dobrogea, dar diferența între pietrele aparținând celor două cariere este doar de nuanță. Bogate în SiO2 şi CaO, rezistența acestor pietre mioritice le plasează printre preferate când vine vorba de placaje exterioare și interioare. Culoarea plăcută, brun deschis, împreună cu desenele sedimentelor infiltrate şi dizolvate pe suprafaţa rocii, transformă piatra de Ciucurova în modalitatea ideală de a traspune în căminul dumneavoastră notele rustice ale decorului carpatian de altădată.

Ever Stone recomandă Ciucurova pentru lucrările de amenajare peisagistică exterioară, pentru plăcarile fațadelor, stâlpilor, șemineelor, fântanilor arteziene, a pereților grătarului și pentru pavaje. Culoarea distinsă a pietrei se potrivește și pentru interiorul căminului, iluminând autentic pereții pe care doriți să-i scoateți în evidență.

Variațiuni de prezentare în oferta Ever Stone:

Piatră Ciucurova poligonală – Ideală pentru pavaje sau placaje rustice, atunci când doriți ca formele neregulate ale marginilor să scoată în evidență estetica de nice-ageing.

Piatră Ciucurova fasonată – Modalitatea de cioplire va dărui pavărilor aspectul autentic și îngrijit specific pietrelor naturale, dar în stilul mioritic dobrogean.

Piatră Ciucurova fâșii – Frumusețea acestor pietre asigură succesul oricărui design tehnic sau arhitectural în care sunt integrate. Fâșiile de Ciucurova, presărate cu pulbere cărămizie de minerale, transformă placările în adevărate opere de artă, conferind distincție căminului.